راهنمای تغییر روند در پرایس اکشن (صفر تا صد)
تشخیص تغییر روند در پرایس اکشن(Price Action) مهارتی اساسی برای معاملهگران حرفهای است. با درک حرکت قیمت و ارتباط بین موجهای روندی و اصلاحی، میتوانید شناسایی کنید که، چه زمانی یک روند ممکن است ،آماده تغییر جهت باشد. در ادامه علاوه بر بیان نکات اساسی معامله با تغییر روند در پرایس اکشن ، راه ها و نحوه شناسایی این تغییر روند ها را نیز بیان میکنیم.
تغییر روند در پرایس اکشن چیست؟
ابتدا یاد آوری میکنیم که پرایس اکشن یعنی حرکت قیمت پادشاه است! این موضوع به این معنی است که در معامله به سبک price action معامله گران فقط روی حرکات قیمتی تمرکز دارند.حالا زمانی که جهت روند بازار تغییر میکند، این موضوع فرصت مناسبی برای ورود به معاملات برای معامله گران ایجاد میکند.درواقع تغییر روند در پرایس اکشن به این معنی است که شما با استفاده از مفاهیم پرایس اکشنی پیش بینی میکنید که ایا روند بازار تغییر میکند یا خیر.
راز های معامله با تغییر روند در پرایس اکشن
مهم ترین نکاتی که در معاملات به روش تغییر روند در پرایس اکشن باید در نظر داشته باشید را در ادامه معرفی میکنیم.داشتن درک درست از مفاهیم زیر میتواند وین ریت معاملاتی شما را افزایش دهد.
1- درک ساختار موجهای قیمتی
ابتدا باید درک درستی از ساختار موج های تشکیل شده روی نمودار قیمت داشته باشید.موج های قیمتی به صورت کلی به دو دسته موج های روندی و موج های اصلاحی در پرایس اکشن شناخته میشوند که در ادامه هر کدام را جداگانه توضیح میدهیم:
– موجهای روندی (Trending Waves)
این موجها حرکتهای بزرگتری در یک جهت خاص هستند، که روند را مشخص میکنند. در یک روند صعودی، موجهای روندی بالاترین سقفها و کفها را نشان میدهند؛ در حالی که در یک روند نزولی، پایینترین کفها و سقفها را مشخص میکنند.
– موجهای اصلاحی (Corrective Waves)
این موجها حرکتهای کوچکتری در خلاف جهت روند اصلی هستند. در یک روند صعودی، موجهای اصلاحی به سمت پایین حرکت میکنند و در یک روند نزولی، به سمت بالا جریان دارند.نکته کلیدی این است که شما باید تشخیص دهید، آیا موجهای غالب (روندی) همچنان بزرگتر از موجهای اصلاحی هستند یا خیر؟ اگر موجهای روندی کوچکتر شوند و موجهای اصلاحی بزرگتر، این نشاندهنده احتمال تغییر روند است.
2- تشخیص تغییر روندها
یک تغییر روند زمانی رخ میدهد که موجهای اصلاحی به اندازه یا بزرگتر از موجهای روندی قبلی شوند. به عنوان مثال، اگر یک روند نزولی در جریان باشد و موجهای اصلاحی به سمت بالا بزرگتر شوند، این نشاندهنده احتمال معکوس شدن روند است. البته تأیید قیمت بسیار مهم است. همیشه منتظر تأیید قیمت باشید تا تغییر روند را تأیید کند. اگر انتظار تغییر روند دارید، قبل از اقدام منتظر بمانید تا قیمت بهوضوح در جهت جدید حرکت کند.
3- تحلیل اندازه موجهای قیمتی
اندازه نسبی موجهای روندی و اصلاحی را مقایسه کنید. برای اینکه یک روند در جریان باشد، موجهای روندی باید بزرگتر از موجهای اصلاحی باقی بمانند.هنگامی که موجهای اصلاحی شروع به برابر شدن یا بزرگتر شدن از موجهای روندی میکنند، این نشاندهنده یک بازار جانبی یا تغییر احتمالی روند است. در این نقطه، باید منتظر تأیید باشید و سپس در جهت جدید معامله کنید.
4- معامله در جهت روند
قاعده کلی این است که شما همواره باید در جهت موجهای روندی معامله کنید. این روش بیشترین پتانسیل سود را دارد زیرا موجهای روندی بزرگتر از موجهای اصلاحی هستند و به همین دلیل فضای بیشتری برای توسعه معامله در جهت شما فراهم میشود.پس از تعیین روند، موجهای اصلاحی را برای فرصتهای ورود به بازار تحت نظر بگیرید. بعد از اتمام یک موج اصلاحی و از سرگیری قیمت در جهت روند (از طریق موجهای اصلاحی کوچکتر)، میتوانید وارد معامله شوید.
5- استفاده از پرایس اکشن برای شناسایی نقاط ورود
شما باید زمانی وارد معامله شوید که قیمت پس از پایان موج اصلاحی در جهت روند حرکت کند. به دنبال حرکتهای اصلاحی کوچکتر در موج اصلاحی باشید که نشاندهنده از دست دادن حرکت آن است.اگر روند صعودی است و موج اصلاحی به سمت پایین حرکت میکند، به دنبال حرکتهای نزولی ضعیفتر و کوچکتر باشید قبل از اینکه قیمت به سمت بالا حرکت کند. این نشان میدهد که فاز اصلاحی تمام شده و میتوانید موقعیت خرید باز کنید.برعکس، در یک روند نزولی، منتظر بمانید تا اصلاحهای صعودی ضعیفتر شوند و سپس موقعیت فروش باز کنید.
6- تأیید تغییر روند
تغییر روند زمانی رخ میدهد که قیمت نتواند در جهت روند فعلی ادامه دهد و شروع به شکلگیری موجهای بزرگتر در جهت مخالف کند.سطوح کلیدی را که قیمت ممکن است در آن معکوس شود، مانند سقفها و کفهای قبلی، نواحی مقاومت و حمایت یا سطوح روانی بازار را بررسی کنید. یک حرکت قوی از یکی از این سطوح، همراه با موجهای بزرگتر در جهت جدید، میتواند تغییر روند را تأیید کند.پس از شناسایی یک تغییر روند احتمالی، منتظر بمانید تا قیمت با ایجاد سقفها و کفهای بالاتر در یک روند صعودی جدید یا کفها و سقفهای پایینتر در یک روند نزولی جدید آن را تأیید کند.
7- مدیریت ریسک و تعیین حد ضرر
در معاملهگری بر اساس تغییر روند در پرایس اکشن، حد ضرر معمولاً درست بالای آخرین سقف موج اصلاحی (در یک روند نزولی) یا پایین آخرین کف موج اصلاحی (در یک روند صعودی) قرار میگیرد. این کار از شما در برابر نوسانات قیمت محافظت میکند و به بازار فضای کافی برای حرکت میدهد.ریسک هر معامله را بر اساس سرمایه و تحمل ریسک خود تعیین کنید. حتی اگر یک فرصت معاملاتی با احتمال بالا دارید، ریسک خود را بهصورت ثابت نگه دارید تا از ضررهای بزرگ در صورت حرکت بازار بهطور غیرمنتظره جلوگیری کنید.
8- درک شکستهای کاذب و معکوسهای نادرست
در اصلاحهای روند، ممکن است قیمت بهطور موقت در جهت مخالف روند حرکت کند (شکست کاذب)، اما سریعاً به روند اصلی بازگردد. اگر این اتفاق افتاد و تمامی علائم همچنان به روند اصلی اشاره دارند، پس از تأیید شکست کاذب، دوباره وارد معامله شوید.گاهی اوقات ممکن است به نظر برسد که روند در حال معکوس شدن است، اما قیمت دوباره به جهت روند قبلی باز میگردد. در چنین شرایطی، صبور باشید و قبل از ورود به معامله معکوس، منتظر تأیید نهایی حرکت قیمت بمانید.
9- انطباق با شرایط بازار
در نظر داشته باشید که بازار پویا است و حرکتهای قیمت میتوانند غیرقابلپیشبینی باشند. اگر تمایل قیمت تغییر در حرکت یا جهت را نشان میدهد، استراتژی خود را بر اساس آن تنظیم کنید.تمرکز بر کاهش سریع ضررها در صورت حرکت بازار علیه موقعیت شما و نگهداشتن معاملات سودآور با استفاده از هدف سود بزرگتر و یا تکنیک حد ضرر دنبالکننده از روش های معاملاتی است که میتواند به شما کمک کند.
۱۰- تمرین و بهینهسازی
تمرین مستمر کلید تسلط بر معامله بر اساس تغییر روند در پرایس اکشن است. نمودارها را بررسی کنید، موجها را شناسایی کنید، حرکتهای اصلاحی و روندی را تحلیل کنید و رویکرد خود را برای ورود و خروج از معاملات توسعه دهید.یک برنامه معاملاتی دقیق بنویسید که شامل استراتژی، نقاط ورود و خروج، مدیریت ریسک، و شرایطی که باید از معامله خودداری کنید، باشد.
شناسایی تغییر روند در پرایس اکشن
سوال اصلی این است که، چگونه روندها و تغییرات روند را با استفاده از پرایس اکشن شناسایی کنیم؟تحلیل حرکات قیمتی به معنای مشاهده نحوه رفتار قیمت است تا بتوانیم تصمیم بگیریم چه زمانی و چه استراتژیهایی را به کار ببریم.در ادامه روش های شناسایی تغییر روند در پرایس اکشن را به صورت گام به گام، معرفی میکنیم.
1- روند فعلی را شناسایی کنید
برای روند صعودی به دنبال یک سری سقفها و کفهای بالاتر باشید.برعکس برای روند نزولی به دنبال یک سری کفها و سقفهای پایینتر باشید. به طور کلی، ما تمایل داریم که در جهت امواج روندی معامله کنیم. این موضوع یعنی، معامله در جهت بزرگترین امواج، پتانسیل بیشترین سود را دارد. زیرا امواج روندی بزرگتر هستند در حالی که، امواج اصلاحی کوچکترند و فرصت کمتری برای سود دارند.همیشه به یاد داشته باشید که جهت روند، به این معنی است که حداقل یک موج روندی (موج بزرگتر) در یک جهت داشتهایم. سپس میتوانیم فرصتهایی برای ورود به آن جهت را بر اساس استراتژیهای خود مشاهده کنید.
2- تغییر در ساختار روند را بررسی کنید
به محض اینکه قیمت شروع به ایجاد سقفهای پایینتر یا کفهای پایینتر در یک روند صعودی کند، و یا برعکس ایجاد سقفهای بالاتر و کفهای بالاتر در یک روند نزولی، نشاندهنده احتمال بازگشت روند است.روندها به این دلیل ایجاد میشوند که امواج روندی بزرگتر از امواج اصلاحی هستند. پس باید امواج اصلاحی را به دقت تحت نظر قرار دهید. هنگامی که نوسانات در اصلاح به ما نشانههایی میدهند که اصلاح در حال از دست دادن قدرت است، آماده اقدام میشویم. وقتی قیمت دوباره در جهت روندی شروع به حرکت میکند، وارد معامله در جهت موج روندی میشویم.
در شکل بالا مشاهده میکنید که یک الگوی دسته و فنجان داریم و همچنین روند اصلاحی رو به پایان و روند جدید در حال شکل گیری است.برای ورود به معامله میتوانید حد ضرر خود را در نقطه پایین اصلاح قرار دهید.
3- مراقب موج های اصلاحی باشید
اگر یک موج اصلاحی به اندازه (یا بزرگتر از) موج روندی قبلی شود، این ممکن است نشانهای از تغییر روند احتمالی باشد. موجهای اصلاحی در یک روند سالم باید ضعیفتر و کوچکتر از موجهای روندی باشند. اگر موجهای اصلاحی شروع به تقویت کنند، نشاندهنده تغییر روند در پرایس اکشن است. اما سوال اینجاست که، چگونه میدانیم که کدام امواج روندی و کدام اصلاحی هستند؟ جواب ساده است، با اندازه نسبی آنها، این یعنی، امواج روندی باید بزرگتر از امواج اصلاحی باشند، در غیر این صورت هیچ پیشرفتی در روند صورت نمیگیرد.
مطابق تصویر بالا مشاهده میکنید که موج اصلاحی بزرگتری تشکیل شده و این موضوع به معنی تغییر روند در پرایس اکشن در نظر گرفته میشود.
4- نوسان روند ها را اندازه بگیرید
همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید امواج در بازار را میتوان به نوسان های کوچک تری تقسیم کرد. این ها نوسانات کوچک در داخل امواج روندی و اصلاحی هستند.این نوسانات را نیز میتوان بر اساس اندازه حرکتهایشان تحلیل کرد.مطابق تصویر اندازه نوسانات صعودی رو به کاهش و در نتیجه جهت روند تغییر کرده است.
مثل تصویر بالا ، برای اینکه راحت تر بتوانید تکنیک قبلی را روی نمودار پیاده سازی کنید، میتوانید نقاط نوسان بالا را به سایر نقاط نوسان بالا دیگر و نقاط نوسان پایین را به سایر نقاط نوسان پایین دیگر متصل کنید. با اتصال نقاط بالا به بالا و پایین به پایین، میتوانید ببنید که زاویه یک روند چگونه تغییر میکند و تغییر در روند را به وضوح و بصری مشاهده کنید.
5- بررسی تایم فریم های مختلف
باید بدانید که مفاهیم حرکات قیمتی را میتوان در مقیاس بزرگ (نگاه کردن به امواج کلی قیمت) یا در مقیاس کوچک (هر نوسان) اعمال کرد. پس میتوانید برای بررسی بیشتر حرکات نوسانات قیمت یا امواج اصلاحی به تایم فریم های پایین تر بروید و حرکات امواج را زیر نظر داشته باشید.همچنین میتوانید به تایم فریم بالاتر بروید تا امواج روندی غالب بر بازار به شما نشانه هایی از جهت کلی بازار بدهد.
6- شکست سطوح حمایت و مقاومت را بررسی کنید
بازگشت روند اغلب زمانی تأیید میشود که قیمت در جهت اصلاح، سطوح کلیدی حمایت یا مقاومت را نتواند بشکند. در یک روند صعودی، سطوح حمایتی در جهت اصلاح باید حفظ شوند؛ اگر قیمت زیر سطح حمایتی کلیدی شکسته شود، نشانهای از بازگشت احتمالی است. به همین ترتیب، در یک روند نزولی، سطوح مقاومتی در جهت اصلاح باید حفظ شوند؛ اگر قیمت بالای مقاومت کلیدی شکسته شود، نشاندهنده بازگشت است.
7- الگوهای شمعی بازگشتی را پیدا کنید
الگوهای شمعی نیز سرنخهای بسیار خوبی برای بازگشت روند ارائه میدهند. چند الگوی بازگشتی کلیدی را در ادامه معرفی میکنیم و هرکدام را توضیح میدهیم:
– الگوی دوتایی سقف و کف
در یک روند صعودی، اگر قیمت دو قله تقریباً در یک سطح ایجاد کند و نتواند بالاتر برود، این نشانهای از ضعف و بازگشت احتمالی (الگوی دوتایی سقف) است. همین مورد برای الگوی دوتایی کف در یک روند نزولی صدق میکند.
– الگوی سر و شانه
در یک روند صعودی، این الگو نشاندهنده تضعیف روند است که در آن قیمت یک قله (شانه چپ)، یک قله بالاتر (سر) و سپس یک قله پایینتر (شانه راست) ایجاد میکند. شکست زیر “خط گردن” بازگشت را تأیید میکند.به صورت برعکس، در یک روند نزولی، الگوی معکوس سر و شانه نشانه بازگشت صعودی است.
– الگوی پوشا (Engulfing)
یک الگوی پوشای نزولی (شمع نزولی بزرگ که شمع صعودی قبلی را کاملاً میپوشاند) در بالای یک روند صعودی میتواند نشانهای از بازگشت باشد. به همین ترتیب، یک الگوی پوشای صعودی در پایین یک روند نزولی نشاندهنده بازگشت صعودی است.
8- واگرایی اندیکاتور ها را بررسی کنید
با اینکه در روش معاملاتی پرایس اکشن از اندیکاتور ها استفاده نمیشود اما گاهی استفاده از آن ها به عنوان یک روش ترکیبی میتواند اعتبار تحلیل های شما را بالاتر ببرد. استفاده از اندیکاتورهایی مانند شاخص قدرت نسبی (RSI) یا MACD برای پیش بینی تغییر روند میتواند بسیار مناسب باشد. ایجاد واگرایی در این اندیکاتور ها نشانه ای از تغییر روند میباشد. درواقع واگرایی زمانی رخ میدهد که قیمت در یک روند صعودی سقفهای بالاتر ایجاد میکند، اما RSI یا MACD سقفهای پایینتر نشان میدهند. این نشاندهنده تضعیف مومنتوم است و ممکن است روند معکوس شود.
9- مراقب شکست های غیر واقعی باشید
همه شکستها به معنای بازگشت روند نیستند شکست جعلی زمانی رخ میدهد که قیمت به طور موقت از یک سطح حمایت یا مقاومت کلیدی عبور کرده و سپس سریعاً به محدوده قبلی بازمیگردد. وقتی این اتفاق میافتد، احتمالاً روند اصلی ادامه خواهد یافت.چرا که این موضوع نشانه ای از جذب نقدینگی توسط معامله گران نهادی میتواند باشد.
مانند شکل بالا مشاهده میکنید که در محدوده دایره ای شکل سایه کندل سقف را شکسته اما این شکست به عنوان یک شکست جعلی ، مفهومی به نام شکار حد ضرر سایر معامله گران خرد، توسط معامله گران نهادی میباشد که با هدف جذب و تامین نقدینگی مناسب برای شکل گیری روند جدید انجام میگیرد.
سخن پایانی
تشخیص تغییر روند در پرایس اکشن به معنای خواندن رفتار بازار از طریق امواج قیمت، سطوح کلیدی و الگوهای قیمتی است. مطمئنترین سیگنالها از ترکیب روش های بالا به دست میآید، یعنی تحلیل موجها، سطوح حمایت/مقاومت و الگوهای قیمتی و واگرایی اندیکاتور ها میتواند اعتبار معاملات شما را بالاتر ببرد.