راهنمای جامع الگوهای پرایس اکشن RTM
اگر میخواهید با انواع الگوهای پرایس اکشن RTM آشنا شوید در این مقاله آموزشی همه الگوهای RTM را معرفی و هرکدام را توضیح میدهیم.این الگوهای قیمتی به شما کمک میکند تا بتوانید با استفاده از قواعد هرکدام روند آینده قیمت و رفتار نمودار را در آینده پیش بینی کنید.همچنین تحلیل الگوهای قیمتی RTM به شما کمک میکند تا از وضعیت کلی بازار و احساسات حاکم بر بازار نیز آگاهی داشته باشید.
الگوهای پرایس اکشن RTM چیست؟
پرایس اکشن به معنی حرکت نموداری قیمت میباشد. در این روش معامله گران بدون نیاز به استفاده از اندیکاتور ها و با توجه به سایر ابزار های فنی و بنیادی، فقط به رفتار و حرکت قیمت توجه میکنند.چرا که اعتقاد دارند تمامی حرکات بازار، در حرکت قیمت خلاصه میشود.الگوهای پرایس اکشن RTM درواقع ساختار هایی ثابت هستند که در صورتی که هرکدام در بازار شکل بگیرند میتوانند نشان گر مفهومی در مورد حرکت آینده قیمت باشند.معامله گران این الگوهای قیمتی را در استراتژی RTM خود استفاده میکنند و، با تمرین روی نمودار گذشته قیمتی مهارت خود را در تشخیص این الگوها بالاتر میبرند.
آموزش الگوهای RTM
نوبت آن رسیده تا همه الگوهای مرتبط با سبک ترید RTM را بررسی کنیم و هرکدام را جداگانه توضیح دهیم.این الگوها از مقدماتی تا پیشرفته به 3 الگوی کلی به نام های الگوهای کندلی RTM،الگوهای نموداری RTM و الگوهای پیشرفته پرایس اکشن RTM تقسیم بندی میشوند که در ادامه هرکدام از این الگوهای و اجزای آن را توضیح میدهیم.
1-الگوهای کندلی RTM
-الگوی میله پین بار (Pin Bar)
در این الگو که به عنوان یک الگوی برگشتی شناخته میشود بدنه کندل کوچک است و سایه کندل از یک طرف بلند است.این الگو به دو نوع پین بار صعودی و پین بار نزولی در بازار وجود دارد.به عنوان مثال مفهوم پین بار این است که قیمت با اینکه در کمترین حالت خود بسیار پایین رفته و سایه بلندی را تشکیل داده اما در نهایت در بالای قیمت باز شدن بسته شده است. این مفهوم میتواند نشان دهنده پایان روند نزولی و شروع یک روند صعودی باشد چرا که قدرت خریداران افزایش پیدا کرده است.
-الگوی میله داخلی (Inside Bar)
این الگو میتواند نشان دهنده استراحت بازار با ایجاد یک روند رنج یا بازگشت یک روند از روند اصلی خود باشد.این الگو از دو کندل تشکیل شده است که کندل اول بدنه بزرگتر و کندل دوم بدنه کوچکتر دارد به این صورت که اگر کندل اول صعودی باشد کندل دوم حتما نزولی خواهد بود.
-الگوی میله خارجی (Outside Bar)
این الگو نیز از دو کندل تشکیل شده است که کندل دوم هم از نظر بدنه و هم از نظر سایه های بالا و پایین کاملا کندل اول را پوشش میدهد.این الگو نشان دهنده افزایش نوسانات قیمتی در بازار است و نمیتوان گفت که روند بعد از این الگو به شکل صعودی خواهد بود یا نه، فقط میتوان نتیجه گرفت که نوسان بازار در حال افزایش میباشد.
-الگوی پوشا (Engulfing Pattern)
الگوی پوشا به دو نوع الگوی پوشای صعودی و الگوی پوشای نزولی تقسیم بندی میشود.از دو کندل تشکیل شده است که کندل دوم کندل اول را کامل پوشش میدهد.نکته مهم این الگو این است که حجم معاملات در کندل دوم به صورت قابل توجه از حجم معاملات در کندل اول بیشتر است. این موضوع میتواند نشانه ای از ورود یا خروج پول هوشمند در بازار باشد.
-الگوی شمع دوجی (Doji Candle)
مهم ترین سیگنالی که این الگو صادر میکند این است که بازار دچار بی تصمیمی شده است. به این معنی که قدرت فروشندگان و خریداران برابر است. این الگو اگر در یک روند قدرتمند قرار بگیرد میتواند به عنوان اولین سیگنال برای تضعیف روند در نظر گرفته شود و باید نسبت به رفتار آینده قیمت توجه بیشتری داشته باشیم.مطابق شکل میتوانید انواع الگوی دوجی را مشاهده کنید.
-الگوی چکش و آدم آویز (Hammer و Hanging Man)
این الگو ها هر دو به معنی بازگشت روند میباشند و شکلی مشابه چکش دارند. اگر در بازار نزولی یک چکش صعودی داشته باشیم به آن الگوی چکش میگوییم و به صورت برعکس به آن الگوی مرد دار آویز گفته میشود.
-الگوی ستاره ثاقب و چکش معکوس (Shooting Star و Inverted Hammer)
الگوی ستاره ثاقب به شکل چکش معکوس میباشد به این شکل که بدنه بسیار کوتاه و سایه بالایی آن بسیار بلند است.در صورتی که در یک روند صعودی تشکیل شود میتواند نشانه ای از پایان روند و شروع یک روند نزولی باشد.
-الگوی ستاره صبحگاهی (Morning Star)
این الگو از سه کندل تشکیل شده است و بنابراین در تایم فریم روزانه سه روز طول میکشد تا این الگو تشکیل شود.این الگو معمولا در پایان یک روند نزولی شکل میگرد و به معنی پایان این روند و شروع یک روند صعودی میباشد.
-الگوی ستاره شامگاهی (Evening Star)
این الگو که به نوعی میتوان گفت برعکس الگوی قبلی میباشد. در پایان یک روند صعودی شکل میگرد و نشان دهنده شروع یک روند نزولی میباشد.این الگو نیز از سه کندل تشکیل شده است که ساختار آن مشابه با تصویر نمایش داده شده است.
-الگوی سه سرباز سفید (Three White Soldiers)
الگویی که نشان دهنده شکل گیری یک روند صعودی قدرتمند میباشد.این الگو از سه کندل مثبت مشابه شکل تشکیل شده است و در صورتی که در یک روند نزولی شکل بگیرد نشان قطعی از پایان روند نزولی و شروع یک روند صعودی پر قدرت خواهد بود.
-الگوی سه کلاغ سیاه (Three Black Crows)
این الگو نیز میتوان کفت برعکس الگوی قلبی است و میتواند نشان دهنده شکل گیری یک روند نزولی پر قدرت باشد.این الگو از سه کندل منفی نزولی پشت سرهم تشکیل شده است که نشان دهنده افزایش شدید قدرت فروشندگان در بازار میباشد.
-الگوی هارامی (Bullish Harami)
چهار نوعی از الگوی هارامی در این شکل توضیح داده شده اند.به عنوان مثال برای تشکیل الگوی هارامی صعودی که میتواند نشان گر شروع یک روند صعودی باشد باید دو کندل داشته باشیم که کندل اول نزولی با بدنه بلند و کندل دوم صعودی با بدنه کوتاه تر میباشد به نوعی باید کندل اول کاملا کندل دوم را در بر بگیرد.
-الگوی کندل نفوذی (Piercing Pattern)
این الگوی معمولا در انتهای یک روند نزولی شکل میگیرد و نشان دهنده شروع یک روند صعودی میباشد. این الگو از دو کندل تشکیل شده است که کندل اول هم جهت با روند نزولی و کندل دوم هم خلاف آن است به این شکل که قیمت باز شدن کندل دوم باید پایین تر از کندل قبلی و قیمت بسته شدن آن تا 50 درصد کندل قبلی آمده باشد.
– الگوی ابر خودکفا (Dark Cloud Cover)
الگویی که نشان دهنده شروع یک روند نزولی است و در پایان یک روند صعودی شکل میگیرد. این الگو از دو کندل تشکیل شده است که کندل اول با بدنه نسبتا بلند و صعودی و کندل دوم نزولی است به این شکل که از بالا کندل اول را در بر میگیرد و قیمت در پایین قیمت بسته شده کندل اول بسته میشود.
2-الگوهای نموداری RTM
-الگوی سر و شانه (Head and Shoulders)
این الگو به عنوان یک الگوی نموداری میتواند از چندین کندل تشکیل شده باشد که شکل دو شانه و یک سر را تشکیل میدهند.معمولا معامله گران نقاط انتهایی شانه ها را به هم متصل میکنند و آن را به عنوان یک خط حمایتی و یا مقاومتی با نام خط گردن در نظر میگیرند. چنانچه قیمت از این سطح عبور کند میتواند به اندازه فاصله سر از شانه همان روند را ادامه دهد.
-الگوی سر و شانه معکوس (Inverse Head and Shoulders)
به نوعی برعکس الگوی قبلی میباشد و سر شانه در نمودار به صورت معکوس شکل گرفته اند اما عملکرد و مفاهیم آن مشابه قبل است.به این شکل که اگر خط گردن شکسته شود میتواند به اندازه فاصله سر از پای شانه روند قیمت ادامه پیدا کند اما گاهی هم این سطح مثل یک سطح مقاومتی عمل میکند در نتیجه در ناحیه خط شانه باید وضعیت یک شکست موفق و معتبر بررسی شود.
-الگوی دو قله (Double Top)
الگوی دو قله به این معنی است که دو سقف در نمودار قیمت تشکیل شده است که مانند حرف انگیلیسی M در نمودار ظاهر شده. این موضوع به این معنی است که معامله گران با اتصال سقف های این دو قله یک سطح مقاومتی معتبر را شناسایی کردند که باید شکست یا عدم شکست این سطح توسط قیمت مورد بررسی قرار بگیرد چرا که شکست آن به معنی ادامه روند و عدم توانایی در شکست این سطح یه معنی پایان روند و برگشت از آن میباشد.
-الگوی دو کف (Double Bottom)
برعکس الگوی قبلی میشود الگوی دو کف که در واقع به شکل حرف انگیلیسی W در نمودار قیمتی ظاهر میشود.با اتصال کف ها به سطحی میرسیم که، میتوانیم آن را به عنوان یک سطح حمایتی معتبر در نظر بگیریم. شکست یا عدم شکست قیمت در این سطح نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.چرا گه شکست به معنی ادامه روند و عدم شکست به معنی پایان و برگشت روند خواهد بود.
-الگوی سه قله (Triple Top)
در این الگو نمودار قیمتی سه قله تشکیل میدهد که معمولا نشان دهنده پایان روند صعودی و تشکیل یک روند نزولی میباشد.چرا که با اتصال خط قله ها به یک سطح مقاومتی بسیار معتبر میرسیم که میتواند قیمت از این سطح برگردد و وارد یک روند نزولی شود بنابراین به عنوان یک الگوی بازگشتی و تشکیل یک روند نزولی شناخته میشود.
-الگوی سه کف (Triple Bottom)
برعکس الگوی بالا در این الگو ما با سه دره یا کف رو به رو هستیم. این الگو یک الگوی بازگشتی و تشکیل یک روند صعودی میباشد چرا که خط اتصال کفهای این الگو نشان دهنده یک سطح حمایتی معتبر و قدرتمند میباشد و قیمت میتواند بعد از لمس این سطح وارد یک روند صعودی شود.
-الگوی کنج صعودی (Rising Wedge)
الگوی کنج صعودی زمانی رخ میدهد که که در یک روند صعودی با اتصال قله ها و کف های این روند با یک کنج یا لبه تیز به شکل صعودی رو به رو باشیم در این حالت در 70 درصد حالات انتظار داریم این کنج از پایین شکسته شود و یک روند نزولی به اندازه عمودی ارتفاع کنج اتفاق افتد. اما در 30 درصد حالات ممکن است این کنج رو به بالا شکسته شود و یک روند صعودی شکل بگیرد.
-الگوی کنج نزولی (Falling Wedge)
دقیقا برعکس حالت قبل در این الگو با یک روند نزولی رو به رو هستیم که با اتصال قله ها و کف های این روند به شکل لبه یا کنجی نزولی میرسیم که بیشتر احتمال میدهیم این کنج نزولی رو به بالا شکسته شود و یک روند صعودی شکل بگیرد البته با احتمال کمتر ممکن است با شکست کنج رو به پایین روند نزولی شتاب بیشتری بگیرد بنابراین تا شکست سطوح باید منتظر بمانیم.
-الگوی مثلث صعودی (Ascending Triangle)
همانند شکل، این الگو زمانی ظاهر میشود که با اتصال کف ها و قله ها به دو خط یکی تقریبا افقی و یکی صعودی برسیم تا شکل مثلث صعودی کامل شود انتظار میرود احتمال بیشتر این مثلث از سمت بالا شکسته شود و یک روند صعودی شکل بگیرد .این روند صعودی قبل از شکل گیری میتواند یک پولبک نیز تشکیل دهد که فرصت مناسبی برای ورود به بازار میباشد.
-الگوی مثلث نزولی (Descending Triangle)
برعکس حالت بالا با شکل گیری یک خط تقریبا افقی و یک خط نزولی یک مثلث نزولی رسم میشود که نشان دهنده این الگو میباشد. قیمت به احتمال بیشتر مثلث را رو به پایین قطع میکند و یک روند نزولی شکل میگیرد.
-الگوی مثلث متقارن (Symmetrical Triangle)
تفاوت این الگو با الگو های قبلی این است که در این الگو خط افقی نداریم و با دو خط شیب دار یک مثلث در نمودار قیمتی ظاهر میشود.در این الگو باید منتظر شکست یکی از سطوح مثلث باشیم. در صورت شکست مثلث از سطح بالا یک روند صعودی به اندازه عرض مثلث میتواند شکل بگیرد.
-الگوی فنجان و دسته (Cup and Handle)
این الگو همانند شکل از دو بخش تشکیل شده است اولی شکل گودی فنجان و دومی دسته آن است که معمولا قیمت در یک کانال و یا در یک قسمت گودی شکل کوچکتر به عنوان دسته فنجان قرار میگیرد. معمولا این الگو در یک روند صعودی شکل میگیرد و بازار بعد از استراحت با تشکیل این الگو روند صعودی خود را ادامه میدهد.
-الگوی پرچم (Flag Pattern)
این الگو به عنوان یک الگوی ادامه دهنده شناخته میشود به شکلی که قیمت بعد از یک استراحت و اصلاح کوتاه مجدد روند خود را ادامه میدهد. قیمت در این الگو در یک کانال قرا میگیرد. این الگو به دو نوع پرچم صعودی و پرچم نزولی میتواند در نمودار قیمتی ظاهر شود.
-الگوی پرچم مثلثی (Pennant Pattern)
برخلاف الگوی قبلی که در یک کانال قرار میگرفت در این الگو قیمت پرچمی با شکل مثلث ایجاد میکند اما هر دوی این الگو ها به عنوان الگوی ادامه دهنده شناخته میشوند که میتواند روند قبلی را بعد از یک اصلاح کوتاه ادامه دهد. البته برای مدیریت ریسک بهتر در معاملات بهتر است منتظر سیگنال انتهایی صادر شده که آن هم شکست سطوح پرچم است ، نیز باشیم.
-الگوی مستطیل (Rectangle Pattern)
شاید شما هم در بازار های مالی دیده باشید که در مدت زمانی بلند یا کوتاه، قیمت در یک بازه زمانی رنج میزند و با تشکیل یک کانال افقی و یا مستطیل افقی یک الگوی مستطیل تشکیل میدهد. این موضوع هم میتواند به عنوان یک الگوی ادامه دهنده و هم میتواند به عنوان یک الگوی برگشتی باشد مهم این است که کدام سطح این مستطیل شکسته میشود. اما موضوعی که در این مورد بسیار اهمیت دارد این است که روند جدید بعد از شکست بسیار پرشتاب خواهد بود مخصوصا اگر طول محدوده رنج طولانی باشد، و معمولا به اندازه طول این مستطیل ادامه خواهد داشت.
3-الگوهای پیشرفته پرایس اکشن RTM
در این بخش به معرفی الگوهای پیشرفته RTM میپردازیم.معامله گران این سبک گاها با ترکیب این الگوها، ستاپ های RTM را تنظیم میکنند و در بازار با استراتژی مشخص ترید میکنند.
-الگوی بلوک سفارش (Order Block)
اورد بلاک ها مناطقی هستند که موسسات مالی و بانک ها در این سطوح شروع به سفارش گذاری با حجم بالا میکنند.شناسایی این موضوع توسط معامله گران میتواند به عنوان رد پای پول هوشمند در بازار در نظر گرفته شود.این الگو معمولا در مناطق نوسانی که بسیار فشرده هستند تشکیل میشود به شکلی که قیمت به سمت این محدوده نوسانی باز میگردد که فرصت بسیار مناسب برای ورود به معامله میباشد.
-الگوی منطقه تقاضا و عرضه (Supply and Demand Zones)
بهترین روش برای شناسایی ناحیه عرضه و تقاضا این است که سطوح حمایت و مقامتی معتبر و قدرتمند بازار را شناسایی کنید. مطابق شکل سطوح حمایتی به معنی این است که قیمت در یک روند نزولی با نزدیک شدن به آن ها به احتمال زیاد برگشت خواهد خورد و همچنین سطوح مقاومتی به معنی این است که قیمت در یک روند صعودی با نزدیک شدن به این سطوح به احتمال زیاد برگشت خواهد خورد البته برای مدیریت رییسک بهتر باید رفتار در اطراف این سطوح حمایتی و مقاومتی قدرتمند بررسی شود و همچنین تغییرات حجم معاملات در این ناحیه نیز مورد ارزیابی قرار بگیرد.
-الگوی کازیمودو Quasimodo
این الگو یکی از الگوهای پرایس اکشن پیشرفته RTM میباشد.برای تشکیل این الگو باید چهار مرحله شکل بگیرد.اول این که نمودار قیمتی یک کف را تشکیل دهد. دوم اینکه قیمت در ادامه یک سقف را تشکیل دهد. سوم اینکه در ادامه حرکت قیمت یک کف تشکیل شود که از کف قبلی پایین تر است، و چهارم اینکه در ادامه قیمت یک سقفی تشکیل دهد که از سقف قبلی بالاتر است. در این صورت میگوییم یک الگوی کازیمودو شکل گرفته است و میتوانیم منتظر بمانیم تا قیمت به کف اول این الگو نزدیک شود و آنجا معامله خرید باز کنیم.
-الگوی FTR (Failure to Return)
برای تشکیل این الگو ابتدا باید یک قله یا دره تشکیل شود سپس باید این قله یا دره که به آن SR میگوییم با قدرت شکسته شود و SR دوم را تشکیل دهد سپس قیمت از SR دوم برگشت میزند و انتظار داریم تا SR دوم را نیز پر قدرت شکست دهد بنابراین میتوانیم با این احتمال وارد معامله شویم.در واقع مفهوم این الگو نیز به همین شکل است که میگوید قیمت همواره به سطح شکسته شده باز میگردد.
-الگوی FL (Flag Limit)
این الگو زمانی رخ میدهد که کندل به یک سطح حمایتی و یا مقاومتی معتبر نزدیک میشود سپس بعد از شکل گیری کندل بیس، با یک کندل پر قدرت که به آن کندل مومنتوم میگوییم سطح حمایتی و مقاومتی را میشکند. در این مواقع انتظار داریم که قیمت به سطح الگوی FL بازگردد به نوعی با شکل گیری یک پولبک ما وارد معامله میشویم.
-الگوی قلمرو یا الماس بالا (Diamond Top)
این الگو در پایان یک روند صعودی شکل میگرد و نشان دهنده پایان روند صعودی و شروع یک روند نزولی میباشند. مطابق شکل با اتصال دره های و قله های اخیر نمودار قیمتی به شکل دو مثلث چسیده یا الماس لوزی شکل میتواند ظاهر شود.
-الگوی الماس یا قلمرو پایین (Diamond Bottom)
معکوس الگوی بالا میشود الگوی قلمرو پایین که معمولا نشان دهنده پایان روند نزوالی و شروع یک روند صعودی میباشد.شکل آن مانند یک لوزی با اتصال قله ها و دره ها و تفاوت آن با الگوی قبلی این است که قبل از شکل گیری این الماس روند حاکم بر بازار نزولی بوده است.
نتیجه گیری و جمع بندی
به عنوان جمع بندی آموزش الگوهای پرایس اکشن RTM باید گفت ، این الگوها و مفاهیم، هسته سبک ترید RTM را تشکیل میدهند که بر مفهوم ساختار بازار، شناسایی سطوح کلیدی حمایت و مقاومت و همچنین تشخیص الگوهایی که نشانه حرکات قیمتی معنی دار است،تأکید میکند. با تسلط بر این الگوها در کنار اگاهی از اصطلاحات سبک RTM، تریدرها میتوانند درک عمیقتری از پویایی بازار پیدا کرده و استراتژیهای معاملاتی خود را بهبود بخشند.با این حال بهتر است از این سیگنال ها در کنار سایر سیگنال های مرتبط با سبک ترید RTM استفاده کنند تا اعتبار معاملات خود را بالاتر ببرند.پیشنهاد میکنیم مباحث مرتبط با پرایس اکشن پیشرفته RTM را برای افزایش مهارت معامله گری خود حتما مطالعه کنید.